Wat zijn eendagshaantjes?

Haantjes in de eierenindustrie worden vlak na de geboorte gedood. Ze hebben geen economische waarde, omdat ze geen eieren kunnen leggen en niet genoeg vlees opleveren. Wereldwijd worden daarom jaarlijks 5 miljard van dit soort eendagshaantjes vergast of ze komen in de shredder terecht. Lees verder »

Wat gebeurt er met eendagskuikens?

Als het geslacht eenmaal is bepaald, worden de mannelijke kuikens afgemaakt. Dat is een standaardgebruik in de gehele eierindustrie, ook in de biologische sector. De dodingsmethoden zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. De haantjes worden gedood door vergassing of levend vermalen in een verhakselaar/versnipperaa. Lees verder »

Hoe worden kuikentjes geslacht?

Het geslacht van de kuikens wordt op dag acht van het broedproces vastgesteld door middel van een kleine punctie in het ei. De pluimveesector in België en Nederland verklaart veel interesse te hebben voor de innovatieve technieken. Toch wordt er geen gebruik van gemaakt. Lees verder »

Hoe noemen we de geslachtsbepaling bij pluimvee?

In-ovogeslachtsbepaling is een methode van geslachtsbepaling om het geslacht van kuikens te bepalen in het ei. In ovo is Latijn voor in het ei. Geslachtsbepaling kan plaatsvinden door via een klein gaatje in het ei op dag 9 na bevruchting een stof te meten die een 'marker' is voor het geslacht. Lees verder »

Wat doe je met de Haantjes?

De hennen en de haantjes van de vleesrassen worden beide gebruikt voor de vleesproductie, maar de haantjes van de legrassen leggen natuurlijk geen eieren en zijn daarom “nutteloos” voor de legsector. Dit betekent dat deze haantjes direct na uitkomst uit het ei gedood worden en voer voor de dierentuindieren worden. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat zijn eendagshaantjes?