Hoe kan ik zelf kaas maken?
Kaas wordt gemaakt van verse melk die kort verhit is (pasteurisatie). Aan de melk wordt een starter cultuur en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie (de wrongel) en blijft er vocht over (de wei). Lees verder »
Wat heb je nodig om kaas te maken?
- Melk (koe, schaap of geit, je kan helemaal los gaan). Als je 1 kg koeienkaas wilt maken, heb je 10 liter melk nodig. ...
- Karnemelk. ...
- Stremsel.
- CalciumChloride (CaCl2)
- Natriuimnitraat (NaNO3) ook wel Salpeter genoemd.
- Zout (gewoon keukenzout)
- Kraanwater.
- Lees verder »
Bron: www.kaasworkshops.nl
Hoe maak je kaas stap voor stap?
- Stremsel en startercultuur toevoegen. Kaas wordt gemaakt van verse melk die kort verhit is (pasteurisatie). ...
- Samenpersen wrongel. De wrongel drijft in vocht. ...
- Pekelbad. Vervolgens wordt de kaas gepekeld in een pekelbad. ...
- Rijpen. De kaas rijpt 4 weken tot meer dan een jaar.
- Lees verder »
Kun je kaas maken zonder stremsel?
Als je een “harde kaas” wilt maken zoals een Goudse kaas, kan je eigenlijk niet zonder een goed stremsel. Stremsel zorgt ervoor dat de melk dik word. Dit proces komt door de enzymen in stremsel. Lees verder »
Bron: www.kaasworkshops.nl
Gerelateerd aan Hoe kan ik zelf kaas maken?