Hoe heette Groningen vroeger?

In de Middeleeuwen werd de Latijnse naam Groninga gebruikt op kaarten en munten. Ten tijde van de Franse bezetting heette Groningen Groningue. Zelf noemen de inwoners zich "Stadjers" of "Stadjeder". De stad wordt ook wel de "metropool van het Noorden" genoemd. Lees verder »

Hoe oud is de stad Groningen?

Bijna duizend jaar oud is het vroegst bekende document waarin de plaats Groningen wordt genoemd. Het is de giftbrief uit 1040 waarmee de Duitse koning Hendrik III de stad schonk aan de Utrechtse bisschop. Lees verder »

Hoe werden vroeger de gebieden buiten de stad Groningen aangeduid?

De Ommelanden is in feite de oude naam voor de gebieden in de huidige Nederlandse provincie Groningen die buiten de stad Groningen liggen. Zoals de vlag en het wapen al doen denken, zijn zij van oorsprong Fries. Lees verder »

Waar staat Groningen bekend voor?

Waar staat Groningen om bekend? Groningen staat bekend om zijn prachtige monumenten, zoals de Martinitoren, en zijn gezellige binnenstad met een grote voetgangerszone en geweldige mogelijkheden om te shoppen. Groningen staat daarnaast bekend als studentenstad, wat zorgt voor een levendige sfeer. Lees verder »

Hoe noem je mensen die uit de stad Groningen komen?

Groningers zijn inwoners van de stad of provincie Groningen. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe heette Groningen vroeger?