Hoe heette Rotterdam vroeger?

In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Klik hier voor de tijdlijn met highlights in de historie van de Rotte en de Dam. Deze tijdlijn is gemaakt door Jan van den Noort. Lees verder »

Hoe komt Rotterdam aan zijn naam?

Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam. Lees verder »

Wie heeft Rotterdam gesticht?

Hoe het ook zij, op 7 juni 1340 verleent graaf Willem IV van Holland, tegen betaling, (opnieuw) stadsrechten. Om de stad worden grachten gegraven: langs de Coolvest en Warande. Lees verder »

Hoe werd Rotterdam een wereldstad?

De stad werd rijker en rijker. Met al dat geld werden er grote gebouwen in het centrum neergezet. De bevolking groeit heel snel in 1880 waren er 160.000 mensen. Inmiddels zijn het er zelfs meer dan 600.000, dus een echte wereldstad. Lees verder »

Wat is de oudste haven van Nederland?

De Oudehaven is een van de oudste havens van Rotterdam, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland....Oude Haven (Rotterdam) Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe heette Rotterdam vroeger?