Hoe weet je of een atoom stabiel of instabiel is?

De samenstelling van de kerndeeltjes bepaalt of het atoom stabiel is. De meeste atomen om ons heen zijn stabiel. Ze zijn dan onderdeel van een materiaal zonder dat het atoom zelf verandert. Andere atomen hebben juist een kern die instabiel is: de kerndeeltjes kunnen in die samenstelling niet bij elkaar blijven. Lees verder »

Bron: www.rivm.nl

Hoe weet je of een kern stabiel of instabiel is?

Sommige nucliden zijn stabiel, anderen instabiel. Bij instabiele kernen zal de kern radioactieve straling uitzenden om proberen stabiel te worden. Om stabiel te zijn moet een kern onder andere minder dan 84 protonen hebben en ook een juiste verhouding van protonen/neutronen hebben. Lees verder »

Bron: labofun.be

Welke isotopen zijn stabiel?

In de wetenschap wordt onderscheid gemaakt tussen stabiele isotopen en onstabiele isotopen. Stabiele isotopen veranderen niet en blijven in hun vorm – ze zijn dus stabiel. Bijna elk in de natuur voorkomend element heeft ten minste één stabiele isotoop. Koolstof heeft twee stabiele isotopen: 12C en 13C. Lees verder »

Wat is bij instabiele atoomkernen de activiteit?

Radioactiviteit is het natuurlijke proces waarbij instabiele atoomkernen spontaan vervallen naar stabiele atoomkernen. Daarbij zenden ze energie uit in de vorm van ioniserende ('radioactieve') straling. Radioactiviteit is overal en 'radioactieve' straling dus ook. Het komt uit het heelal en uit de aarde zelf. Lees verder »

Bron: www.epz.nl

Hoe weet je of een isotoop radioactief is?

Als achter een isotoop in de laatste kolom ("verval en energie van het deeltje") niks staat is de stof stabiel. In andere gevallen is de stof radioactief. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe weet je of een atoom stabiel of instabiel is?