Hoe werkt de smaakzin?

Wanneer een vloeistof of een vaste stof onze tong raakt, sturen de smaakpapillen dit als prikkels door naar het 'reuk- en smaakcentrum' in onze hersenen. Die prikkels worden daar vervolgens omgezet in smaak. Toch is ook het onderscheiden van smaken complex. Hoe iets precies smaakt hangt af van allerlei factoren. Lees verder »

Hoe werkt onze smaak?

Zodra de haartjes in aanraking zijn gekomen met een smaakdeeltje sturen ze een prikkel door naar de smaakzenuw. Via deze zenuw gaat de prikkel naar het smaakgebied in onze hersenen. In de hersenen wordt de prikkel vertaald naar een bepaalde smaak; in dit geval de zoete smaak van suiker. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Hoe wordt smaak waargenomen?

Het smaakzintuig Het waarnemen van smaak is een functie van de smaakorgaantjes, ook wel gustatoire sensorische organen of in het Engels taste buds genoemd. Een smaakorgaantje bestaat uit 50 tot 120 cellen. De meeste smaakorgaantjes bevinden zich op de tong, gegroepeerd in de verschillende smaakpapillen. Lees verder »

Bron: www.kno.nl

Hoe werken de smaakpapillen?

Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op de tong en op het achterste (zachte) deel van het gehemelte die door stoffen in voedsel worden geprikkeld en daarmee de smaakzin vormen. De zenuwen sturen deze informatie door naar de hersenen. De hersenen vertalen dit als een smaakwaarneming, men proeft iets. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt de smaakzin?