Hoe werkt een rouwstoet?

Een rouwstoet bestaat uit de lijkwagen en de volgauto's van de nabestaanden. De lijkwagen gaat altijd voorop in de uitvaartstoet. Een uitvaartbegeleider loopt soms (in het begin en het eind) een stukje voor de stoet uit. De rouwstoet rijdt doorgaans van de plek van opbaring naar het uitvaartcentrum of de begraafplaats. Lees verder »

Heeft een rouwstoet altijd voorrang?

Weggebruikers op een gelijkwaardige kruising moeten dus voorrang verlenen aan de volgauto's van een rouwstoet. Dat moet ook wanneer de rouwstoet van links komt of afslaat. Voor het eerste voertuig in de rouwstoet (doorgaans de rouwauto) gelden de normale voorrangsregels, deze mag dus niet zomaar voorrang nemen. Lees verder »

Bron: www.bgnu.nl

Hoe ziet een rouwstoet eruit?

Een rouwstoet heeft in Nederland een speciaal herkenningsteken waaraan alle verkeersdeelnemers een rouwstoet kunnen herkennen. Het gaat om een zwarte vlag met witte reflecterende strepen. De vlaggen moeten aan de linker- en rechterkant van de begrafenisauto's en particuliere volgauto's bevestigd worden. Lees verder »

Waarom loopt er altijd iemand voor de lijkwagen?

Het is een ceremonieel gebruik en moet worden gezien als een eerbetoon aan de overledene. Het voorlopen symboliseert de overgang van stilte naar beweging. Meestal loopt de uitvaartverzorger een meter of vijftig om dan vervolgens aan de kant de rouwauto te laten passeren. Lees verder »

Hoe lang is een rouwauto?

In Nederland mag je je eigen auto gebruiken voor het vervoer van een uitvaartkist of mand. De gemiddelde kist is 2 meter 10 lang. Het kan zijn dat de achterbank opgeklapt moet worden, wellicht moet de bijrijdersstoel eruit. Lees verder »

Wat betekenen de vlaggen op een lijkwagen?

De auto heeft aan de voorkant aan weerszijden een vlaggetje. Aan de hand van de vlaggetjes kun je te weten komen of er wel of geen overledene aan boord is. Medewerker Zorgteam Marcel Hessing maakt duidelijk waar je dat aan kunt zien. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt een rouwstoet?