Is de A1 de eerste snelweg?
Anders dan je misschien zou denken, is de A1 bijvoorbeeld helemaal niet de oudste autosnelweg van ons land. Dat is namelijk een deel van rijksweg 12, die al in 1937 werd opgeleverd. Het eerste volledige stuk autosnelweg dat werd opgeleverd was de A2, het stuk tussen Amsterdam en Utrecht werd in 1954 in gebruik genomen. Lees verder »
Welke snelweg is als eerste aangelegd?
Op 15 april 1937 openden we het eerste stuk Nederlandse snelweg: de rijksweg 12 (de huidige snelweg A12) tussen Voorburg en Zoetermeer. Lees verder »
Hoe oud is de A1?
De aanleg van de snelweg A1 tussen Deventer en de Duitse grens bij Oldenzaal ging niet zonder slag of stoot. Er is maar liefst twintig jaar aan gewerkt, van 1972 tot 1992. Vanuit Twente heeft men jarenlang moeten lobbyen. Lees verder »
Hoe zijn de snelwegen genummerd?
Nederlandse snelwegen hebben altijd een A-nummer. 1- of 2-cijferige A-nummers zijn rijkswegen (A1, A12). Driecijferige A-nummers zijn over het algemeen provinciale snelwegen (bijvoorbeeld A348 Arnhem-Dieren). In eerste instantie werden de rijkswegen (de latere A-wegen), genummerd 'met de klok mee' vanuit Amsterdam. Lees verder »
Waar begint en eindigt de A1?
De A1 loopt van Amsterdam via 't Gooi, Amersfoort, Apeldoorn en Deventer naar Oldenzaal, bij de Nederlands-Duitse grens. Lees verder »
- Wat was de eerste snelweg?
- Wat mag er op het fietspad rijden?
- Wat is het verschil tussen een fietspad en fietsstrook?
- Wat betekent het bord fietspad?
- Wat mag je op een suggestiestrook?
- Is het verkeerslicht of stoplicht?
- Waarom is een stoplicht rood en groen?
- Waar staat de beroemdste stoplicht van Nederland?