Is wijnsteenbakpoeder hetzelfde als zuiveringszout?

Wijnsteenbakpoeder is samengesteld uit natriumbicarbonaat (baking soda) en wijnsteen. Het verschil zit 'm in het wijnsteen dat gebruikt wordt voor wijnsteenbakpoeder, terwijl wijnsteenzuur (of een ander chemisch zuur) wordt gebruikt voor 'gewoon' bakpoeder. Lees verder »

Wat is Wijnsteenpoeder?

Wijnsteenbakpoeder is een combinatie van baksoda en wijnsteen. Dus niet wijnsteenzuur en dat is dus ook het voornaamste verschil. Wijnsteen is kaliumzout van wijnsteenzuur. Wijnsteen gebruik je bijvoorbeeld om je eiwitten voor merengue te stabilisere. Lees verder »

Is wijnsteenzuur hetzelfde als wijnsteenbakpoeder?

Wijnsteenzuur is hetzelfde als tartaric acid. Het wordt in voedingsmiddelen gebruikt als natuurlijk bewaarmiddel, rijsmiddel (vaak in combinatie met bakzout, dan noem je het wijnsteenbakpoeder), stabilisator van eiwit en voor het versterken van de hittebestendigheid en volume van eiwit. Lees verder »

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Bakpoeder en bicarbonaat lijken op elkaar. Ze doen hetzelfde maar zijn niet inwisselbaar. Zuiveringszout heeft een bepaalde hoeveelheid zuur nodig om een deeg te doen rijzen. Zit er niet genoeg zuur in het deeg, dan is enkel bicarbonaat onvoldoende. Het deeg zal niet goed rijzen en krijgt het een metaalachtige smaak. Lees verder »

Gerelateerd aan Is wijnsteenbakpoeder hetzelfde als zuiveringszout?