Waar kan ik kalk vinden?
In de natuur komt kalk voor als calciumcarbonaat in onder meer kalksteen en mergel. Ook levende wezens bezitten delen die veel kalk bevatten, zoals beenderen, schelpen en pantsers van bijvoorbeeld koralen. Lees verder »
Waar vind je kalk?
In de basis bestaan nagenoeg alle kalkmeststoffen uit calciumcarbonaat of een combinatie van calciumcarbonaat met magnesiumcarbonaat. Mergel bestaat uit een zachte calciumcarbonaat, kalksteen uit een wat hardere en dolomiet uit een combinatie van calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Lees verder »
Hoe maken ze kalk?
Kalk branden Schelpen of kalksteen (Calciumcarbonaat – CaCO3) worden in een oven gebrand bij temperaturen rond 900 ° C waarbij koolstofdioxide (CO2) wordt afgescheiden en Calcium Oxide (CaO) wordt gevormd. De gebrande kalk noemen we de levende of ongebluste kalk. Lees verder »
Waar is kalk in de tuin goed voor?
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium (kalk, Ca) en magnesium in de vorm van magnesiumoxide (MgO) dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen. Lees verder »
Is kalk strooien nodig?
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken. Lees verder »