Wat doet fosfaat in de natuur?
In het vroege voorjaar is fosfor belangrijk voor een goede wortelgroei en jeugdgroei. Daarnaast is fosfor betrokken bij de vorming van eiwitten en DNA. In de natuur komt het element voor in de vorm van fosfaten: verbindingen van fosfor met zuurstof. Bij fosfaatgebrek stagneert de groei en ontwikkeling van het gewas. Lees verder »
Is fosfaat schadelijk voor het milieu?
In de juiste hoeveelheden kan fosfor door vegetatie en bodemmicroben worden gebruikt voor normale groei. In overmatige hoeveelheden kan fosfor echter leiden tot problemen met de waterkwaliteit, zoals eutrofiëring en schadelijke algengroei . Lees verder »
Wat doet fosfaat met de bodem?
Als er teveel fosfaat in de landbouwgronden ophoopt, dan kan het fosfaat uitspoelen naar het oppervlaktewater. Daardoor wordt het water voedselrijker (eutroof) en dat heeft effect op de flora en fauna van het water. Eutrofiëring kan de groei van algen en kroos stimuleren, waardoor minder licht de bodem bereikt. Lees verder »
Waarom heeft de natuur voor fosfaat gekozen?
Fosforzuur is speciaal aangepast voor zijn rol in nucleïnezuren, omdat het twee nucleotiden kan verbinden en toch nog ioniseert . De resulterende negatieve lading dient zowel om de diësters te stabiliseren tegen hydrolyse als om de moleculen binnen een lipidemembraan te houden. Lees verder »