Wat gebeurt er tijdens de systole en wat gebeurt er tijdens de diastole?
Uw boezems en ventrikels werken samen door afwisselend samen te trekken (systole of systolische fase) om bloed uit het hart te persen, en te ontspannen (diastole of diastolische fase) om het hart met bloed te vullen. Lees verder »
Wat gebeurt er tijdens de systole en diastole?
De zogenaamde bovendruk (systolische bloeddruk) geeft de druk aan wanneer het hart zich samenknijpt. De onderdruk (diastolische bloeddruk) is de druk wanneer het hart zich ontspant. De bloeddruk kan worden gemeten met een bloeddrukmeter. De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeters kwik, afgekort tot mmHg. Lees verder »
Wat gebeurt er tijdens de systole?
De systole is de fase van de hartslag waarin het hart zich samentrekt. Bij systolisch hartfalen trekt de hartspier niet krachtig genoeg samen. Het hart pompt per hartslag veel minder bloed rond dan normaal. Lees verder »
Wat gebeurt er tijdens de diastole?
Tijdens de diastole vullen de ventrikels zich met bloed; de laatste 0,2 seconden trekken de boezem zich samen, en persen hun inhoud de kamers in. De elektrische prikkel die de boezems tot samentrekken bewegen, zet even later de contractie van de kamers in gang, waarmee de systole begint en de diastole eindigt. Lees verder »
Wat wordt verstaan onder systole?
Betekenis van Sys en Dia De systolische bloeddruk wordt gemeten op het moment dat het hart zich samentrekt, zich leegmaakt en het bloed de slagaders instroomt. Dan is de druk op de slagaderwand maximaal. De waarde die in dit geval bij 'sys' wordt aangegeven, is de bovendruk. Lees verder »