Wat is een hagelsnoer in een ei?
Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit. Er zijn er dus twee van die witte draadjes in een ei, eentje aan de bovenkant van de schaal en een aan de onderkant. Lees verder »
Wat is de functie van de hagelsnoer?
Hagelsnoer: het hagelsnoer moet ervoor zorgen dat de eidooier mooi in het midden van het ei blijft. Dit is belangrijk omdat anders de dooier zal blijven kleven en er misvorming bij het kuiken ontstaat. Lees verder »
Wat is het rode puntje in een ei?
Het rode vlekje in sommige eieren noem je een 'blood spot'. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider. Lees verder »
Waarom zit er een luchtbel in een ei?
Aan de stompe kant van het ei zit een luchtkamer. Er komt zuurstof in die luchtkamer door tienduizend luchtgaatjes, die in de kalkhoudende schaal zitten. We noemen die gaatjes poriën. De zuurstof gebruikt het kuiken natuurlijk om te ademen. Lees verder »
Hoe noem je de schil van een ei?
Anatomie. De schaal vormt de buitenkant van het ei. De schaal van een kippenei is ongeveer 0,3 mm dik. De schaal is poreus voor zuurstof en kooldioxide. Lees verder »