Wat is er nodig om bier te brouwen?
Benodigdheden voor beginners om bier te brouwen zijn: een brouwketel of pannen, meetinstrumenten (o.a. thermo- en hydrometer), een maatglas, filterkuip of vergiet, koelinstrument (of ijs) en een gistvat. De ingrediënten die je nodig hebt zijn water, mout, hop en gist. Lees verder »
Hoe brouwen ze bier?
Het mout vermengen met water Het grove moutmeel wordt nu met water vermengd en verhit tot aan het kookpunt. Het brouwsel ruikt al naar bier en lijkt op pannenkoeken beslag. Het wordt een aantal keren verhit en weer afgekoeld. Door de verhitting gaan de enzymen die al bij het ontkiemen ontstaan zijn, hun werk doen. Lees verder »
Welk water bij zelf bier brouwen?
Water afkomstig uit diepe waterlagen kent de minste verontreiniging en geniet dan ook de voorkeur voor het brouwen van bier. Amateur-brouwers maken in de regel gebruik van gewoon leidingwater. Regenwater is namelijk te sterk verontreinigd en mineraalwater is niet alleen te duur, maar bevat ook vaak te veel zouten. Lees verder »
Welke suiker voor bier brouwen?
Brouwsuiker is echter niets anders dan glucose. Dat is een suiker die de gist makkelijk kan opnemen, maar niet noodzakelijk is voor het brouwen van bier. In plaats van de dure brouwsuiker kun je ook goedkope kristalsuiker (sucrose) gebruiken uit de supermarkt. Biergist maakt namelijk het enzym invertase aan. Lees verder »