Wat is het verschil tussen zout en strooizout?
Strooizout is gewoon keukenzout (NaCl) maar wel minder zuiver. Vroeger werd het zout vaak roze gekleurd om het te onderscheiden van consumptiezout. Aan wegenzout is een anti-klontermiddel toegevoegd. Zout is hygroscopisch (trekt vocht aan) waardoor het gaat klonteren. Lees verder »
Hoeveel zout zit er in strooizout?
Zout en auto's zijn geen vrienden. Strooizout is meestal een mengsel van 70% natriumchloride – wat je ook op je eitje strooit – en 30% calciumchloride pekel. Lees verder »
Wat is het verschil tussen steenzout en strooizout?
Omdat hard steenzout langzaam smelt, wordt het goed gedoseerd afgegeven aan het onkruid. Hierdoor heeft het ten opzichte van strooizout een veel langere en doelmatigere werking. Het verbruik is hierdoor ook veel minder. Lees verder »
Kun je strooizout eten?
U kunt strooizout niet eten. Strooizout heeft een irriterend effect wat bij langdurig contact tot brandwonden kan leiden. Lees verder »
Wat zit er in strooizout?
Het zout (vrijwel altijd natriumchloride, NaCl, soms calciumchloride, CaCl2) mengt zich met het aanwezige water (ijs of sneeuw) en vormt zo pekel, dat een lager vriespunt dan water heeft; als water 1 molal natriumchloride bevat, zal het vriespunt met ongeveer 1,86 °C naar beneden gaan. Lees verder »