Wat is stroom en hoe werkt het?

Om een elektrische stroom langs een punt op te wekken heb je een spanningsverschil tussen twee punten nodig. Elektrische stroom stroomt altijd van de plus naar de min kant van een spanningsbron. Dit is dus tegengesteld aan de elektronen die door een draad stromen, die gaan van min naar plus! Lees verder »

Wat is elektriciteit en hoe werkt het?

Elektriciteit en energie Elk elektron heeft een kleine elektrische lading. Als elektronen zich verplaatsen, komt er energie vrij. Dat is elektriciteit. Bijvoorbeeld als je het licht aandoet of als je je computer aanzet. Lees verder »

Wat doet stroom?

Elektrische stroom is het transport van elektrische lading. In een elektrisch netwerk vindt dit transport voornamelijk plaats door de beweging van elektronen door geleiders en halfgeleiders onder invloed van een potentiaalverschil. Lees verder »

Hoe ontstaat een elektrische stroom?

Als je een lampje aansluit op een batterij met behulp van geleidende draden ontstaat een elektrische schakeling. De elektronen bewegen van de minpool van de batterij via de geleidende draden naar het lampje en stromen door het lampje naar de pluspool toe. Deze stroming van ladingen noemt men een elektrische stroom. Lees verder »

Hoe krijg je stroom?

Elektriciteit wordt gemaakt in elektriciteitscentrales zoals een kerncentrale, steenkoolcentrales of een waterkrachtcentrale. Maar het kan zijn dat de stroom uit jouw stopcontact komt van een afvalenergiecentrale. Daar maken ze elektriciteit van afval. Lees verder »

Bron: schooltv.nl
Gerelateerd aan Wat is stroom en hoe werkt het?