Is stroom ook elektriciteit?

Stroom wordt in de volksmond ook wel elektriciteit genoemd. Bij stroom is er sprake van een verplaatsing van ladingdragers (gaten, elektronen of ionen) door een (half)geleider per tijdseenheid. Bij stroom verplaatsen elektronen (negatief geladen) zich in tegengestelde richting. Hierdoor komt stroom tot stand. Lees verder »

Is stroom elektrische energie?

Elektrische stroom kan ook gezien worden als de elektrische energie die per seconde ergens langs gaat. Elektrische stroom is eenvoudig het aantal ladingdragers (in Coulomb) dat per seconde langs een bepaald oppervlak passeert. Het aantal elektronen en de spanning bepalen de totale arbeid die wordt verricht. Lees verder »

Waar staat elektriciteit voor?

Elektriciteit is genoemd naar elektron, het Griekse woord voor barnsteen. Statische elektriciteit kan namelijk worden opgewekt door met een wollen lap over een stuk barnsteen te wrijven. Een oude puristische benaming voor elektriciteit is dan ook barnsteenkracht of barnkracht. Lees verder »

Waarom mag je niet zeggen dat iets onder stroom staat?

Veel mensen gebruiken de woorden 'stroom' en 'spanning' verkeerd. Mensen zeggen bijvoorbeeld vaak dat er 'stroom op een stopcontact staat'. Dat is niet waar, want als er geen stekker in zit, loopt er geen stroom. Er staat alleen spanning op, die ervoor zorgt dat er een stroom kán gaan lopen. Lees verder »

Gerelateerd aan Is stroom ook elektriciteit?