Wat moet je niet doen bij een slechtnieuwsgesprek?
Een slechtnieuwsgesprek is niet het moment om te improviseren vanuit de losse pols. Denk aan 3 of 4 zinnen, meer niet. Geef het slechte nieuws en een algemene reden. Wees niet te specifiek. Lees verder »
Hoe ga je om met slecht nieuws gesprekken?
- Bereid het gesprek goed voor. ...
- Val met de deur in huis en deel de klap uit. ...
- Geef hooguit twee onweerlegbare argumenten. ...
- Laat de ander stoom afblazen. ...
- Toon medeleven. ...
- Herhaal argumenten en vat samen. ...
- Bespreek vervolgacties en oplossingen.
- Lees verder »
Wat houdt een slechtnieuwsgesprek in?
Een slechtnieuwsgesprek voeren betekent dat je een bericht moeten overbrengen dat voor de ontvanger een nare, negatieve betekenis heeft. In de zorg en dienstverlening en in de samenwerking moeten vaak boodschappen worden overgebracht aan cliënten, hun verwanten of aan collega's die voor hen slecht nieuws zijn. Lees verder »
Hoe breng je een slechte boodschap?
Begin wanneer de ander is uitgesproken rustig met een inleiding om de reden van het gesprek duidelijk te maken. Doe dat eerlijk en kernachtig: “Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik heb slecht nieuws….” of “Ga er even goed voor zitten, wat ik nu ga vertellen kan misschien hard aankomen.”. Lees verder »
Wat hebben de stappen openstaan en begrijpen te maken met het slecht nieuws gesprek?
De zes stappen Een slecht-nieuwsgesprek kan aan de hand van zes logische stappen in fasen worden opgedeeld: De voorbereiding • De boodschap overbrengen • De reactie opvangen • Analyse van de situatie • Acceptatie van de boodschap • Actie, wat nu te doen. Lees verder »