Waar komt de naam hete bliksem vandaan?

Iedereen kent de term hete bliksem, maar hoe komt de stamppot aan deze ongewone naam? Door het gebruik van appels bevat het gerecht veel vocht, waardoor het lang zijn hoge temperatuur behoudt. Deze stamppot wordt dus echt heet opgediend en dankt zijn naam dus aan het feit dat je je er makkelijk aan kunt verbranden. Lees verder »

Wat is de oorsprong van hete bliksem?

Hete bliksem is van oorsprong een Limburgs streekgerecht, bekend in zowel het Nederlandse als het Belgische deel van Limburg. In Duitsland wordt het 'Hemel en Aarde' genoemd ( Himmel und Erde), verwijzend naar de appelen (hemel) en de aardappelen (aarde). Lees verder »

Wie heeft hete bliksem uitgevonden?

Ondertussen kweet Jacoba zich van haar plichten als vrouw, baarde tien kinderen en stond in de keuken. Ongetwijfeld bereidde ze in de herfst hete bliksem, een Gronings gerecht van aardappels, uien, zoete en zure appels en vlees. De ingrediënten kook je gezamenlijk, de appels worden dan gloeiend heet: vandaar de naam. Lees verder »

Gerelateerd aan Waar komt de naam hete bliksem vandaan?