Hoe weet een kat waar hij woont?

Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren. Lees verder »

Hoe herkent een kat zijn huis?

En net als dieren in het wild hebben katten hun eigen territorium. De omgeving waar je kat het meeste is, het huis en eventueel de tuin, is hem het meest vertrouwd. Daar kent je kat alle plekjes en alle kieren waar hij misschien een muis kan vangen. Ook de favoriete zonplekjes en uitkijkposten kent hij op zijn duimpje. Lees verder »

Hoe ver kan een kat de weg terug vinden?

Katten lijken wel een ingebouwd GPSmechanisme te hebben. Zelfs als je meeneemt tijdens een verhuizing naar een huis 100 kilometer van hun oude huisje zijn sommige katten in staat de weg naar hun oude huisje feilloos terug te vinden. Lees verder »

Hoe ver kan een kat van huis lopen?

Als de kat voortdurend door zou lopen, zou na 24 uur zo'n 75 kilometer afgelegd zijn. Katten kunnen een snelheid van 48 kilometer per uur halen. Dus als de kat er zo nu en dan een sprintje in zou zetten, zou de afstand theoretisch nog groter kunnen zijn. Lees verder »

Hoe lang kan een kat van huis weg blijven?

Een vermiste kat komt soms na een week nog terug. Weggelopen katten zijn vooral in het zomerseizoen veel buiten en kunnen soms erg gaan zwerven, waarbij ze soms een week wegblijven. Wanneer de kat langer dan drie dagen niet thuis is geweest, roep dan de omgeving af naar de kat. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe weet een kat waar hij woont?