Waarom heet een omafiets?

De naam omafiets is pas in de jaren 70 van de 20e eeuw in gebruik gekomen en is een verwijzing naar het ouderwetse uiterlijk — vergelijkbaar met de standaard damesfiets van rond 1950. Het verouderde woord opoe voor oma draagt nog bij aan die verwijzing. Met een opafiets wordt een herenfiets van klassiek model bedoeld. Lees verder »

Waarom zit er een stang op een herenfiets?

Een herenfiets of een jongensfiets heeft een stang, omdat de eerste uitgevonden fiets ook een stang had om hem extra stevig te maken. Een damesfiets heeft geen stang, omdat dames met rokken vroeger niet makkelijk op de fiets konden stappen met die stang. Lees verder »

Is omafiets goed?

Aan de fiets is goed te zien dat er nauwelijks iets veranderd is aan het ontwerp van een omafiets. Het goed gelakte stalen frame blijkt onverwoestbaar. De spatborden, naven en lagers zijn nog verrassend goed. Nieuw zijn de banden, ketting, het lakdoek, de kettingkast en een aantal spaken in het achterwiel. Lees verder »

Wat is het voordeel van een herenfiets?

“'Een traditioneel herenframe, het diamantframe, is stijver en lichter dan een damesframe met lage instap. Zeker bij veel bepakking of hoge snelheid merk je dat. Als je als vrouw soepel en lenig bent, kun je net zo goed op een herenmodel rijden. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom heet een omafiets?