Wat is de smaak van ansjovis?
Ansjovis is is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt. Het is een vis met een dominante zoutige smaak die veel in pizza's en pastasauzen wordt gebruikt. Lees verder »
Waarom smaakt ansjovis zo zout?
Op zich bevat een ansjovis eigenlijk helemaal niet zo veel zout: ongeveer 0,2%. Dat verandert drastisch tijdens de behandeling van die filets: ze liggen soms eerst een maand lang in zeezout voor ze de verpakking in gaan. In één zo'n blikje of glazen potje zit er om en bij de 15% toegevoegd zout. Lees verder »
Is ansjovis zuur?
De zure ansjovis zijn vooral bekend als de Spaanse boquerones en vinagre. De filets worden licht gezouten en vervolgens een paar uur in azijn, of in een combinatie van azijn en olie, gemarineerd. Het visvlees wordt als het ware 'gegaard' door het zuur. Het visvlees wordt daardoor zacht, wit en smakelijk. Lees verder »