Wat gaat rekeningrijden inhouden?
Als we in Nederland gaan rekeningrijden, dan betekent dat een omslag van ons belastingsysteem voor mobiliteit. Dat klinkt ingewikkeld, maar het werkt als volgt: nu heffen we vooral belasting op de aanschaf en het bezit van een auto (BPM en wegenbelasting). Voor het gebruik betaal je enkel via accijns op brandstof. Lees verder »
Hoe gaat rekening rijden in zijn werk?
Rekeningrijden is een kilometerheffing voor automobilisten. Bestuurders betalen een bedrag per gereden kilometer en gram CO2. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld een kastje in de auto de stand bijhoudt. Of elektronische meetpunten op de weg kunnen kilometers gaan registreren. Lees verder »
Hoeveel betaal ik bij Rekening rijden?
In 2019 legde een personenauto in Nederland gemiddeld ruim 14.000 km af, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op zo'n 1167 kilometer per maand en zou bij een tarief van 7 cent per kilometer neerkomen op een bedrag van bijna 82 euro. Lees verder »
Hoe gaan ze rekeningrijden controleren?
"Het hangt er van af welke technologie je daar voor gaat gebruiken. Het kan met GPS-kastjes. Of je wordt geregistreerd als je onder een poortje door rijdt, door middel van kentekenherkenning", zegt Verhoef. Ook hangt de de prijs af van het soort rekeningrijden die de politiek invoert. Lees verder »