Waarom is mijn cake niet luchtig?

Een compacte cake kan meerdere oorzaken hebben. Een eerste is teveel vocht, bijvoorbeeld van melk, eieren of boter. Een cake kan dan niet goed gaar worden en rijzen, dat zorgt voor een compact resultaat. Lees verder »

Hoe maak je een luchtige cake?

Tip 2: Werk met ingrediënten op kamertemperatuur Een cake krijgt het beste resultaat als je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo kun je de boter makkelijk luchtig kloppen met de suiker. En het voorkomt dat je beslag schift zodra je de eieren toevoegt (de kans dat dat gebeurt met koude eieren is erg groot). Lees verder »

Waarom wordt mijn cake niet hoog?

Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in. Te lage oventemperatuur zorgt ervoor dat het rijsmiddel zijn werk niet goed doet en dat de lucht die je in het beslag geklopt hebt niet voldoende kan uitzetten voor een mooie rijs. Lees verder »

Hoe komt het dat mijn cake droog is?

Heel simpel eigenlijk, hoe langer je de cake in de oven laat staan, hoe meer vocht er kan verdampen. En zo wordt je cake dus ook steeds droger. Een belangrijke oorzaak van een droge cake, is dus dat hij te lang gebakken is. Lees verder »

Hoe lang moet je cakebeslag kloppen?

Zelf houd ik aan dat ik ongeveer stop met mixen wanneer het bloem (of meel) helemaal is opgenomen. Dan klop ik hooguit nog een minuutje door op een niet al te hoge stand. Meer niet, het beslag gaat dan in de bakvorm en vervolgens in de ove. Lees verder »

Gerelateerd aan Waarom is mijn cake niet luchtig?