Wat is een dubbel woord?
Een tautologie is een woordcombinatie waarin een begrip twee keer of meer wordt genoemd. Ze bestaat doorgaans uit twee of meer woorden van dezelfde woordsoort, vaak met en of of(te) ertussen. Voorbeelden zijn eenzaam en alleen, pracht en praal en niettemin toch. Lees verder »
Wat is dubbelop taalgebruik?
Bij een pleonasme wordt een eigenschap die onlosmakelijk verbonden is met een woord of een woordgroep nog eens – dubbelop – door een ander woord uitgedrukt. De eigenschap staat in een andere woordsoort dan het hoofdwoord; vaak gaat het om een combinatie van een bijvoeglijk en een zelfstandig naamwoord. Lees verder »
Hoe noem je 2 woorden met dezelfde betekenis?
Een tautologie bestaat uit twee of meer woorden (meestal van dezelfde woordsoort) die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld: daarnaast ... ook en altijd en eeuwig). Een pleonasme is een uitdrukking waarin het ene woord iets benoemt wat ook al in het andere woord besloten ligt (bijvoorbeeld: oude bejaarde en nat water). Lees verder »
Wat is een voorbeeld van een pleonasme?
Een pleonasme is een uitdrukking waarbij een eigenschap die al in een woord besloten ligt nogmaals wordt benoemd met een ander woord. Voorbeelden hiervan zijn “aanwezige toeschouwers”, “brandend vuur” of “openstaande vacature”. Lees verder »
Wat zijn dubbelop fouten?
Allereerst de dubbelop: Bij een onjuiste herhaling wordt een vast voorzetsel twee keer ten onrechte gebruikt. Bijvoorbeeld: Op de Partij van de Dieren zou ik graag Op stemmen. Lees verder »
- Wat is de oudste nog bestaande krant van Nederland?
- Van wie zijn de Nederlandse kranten?
- Hoe is de krant ontstaan?
- Waar kun je Gruyère kaas mee vergelijken?
- Wat is het verschil tussen Gruyère en Emmentaler?
- Is Gruyère een harde kaas?
- Wat voor soort kaas is Gruyère?
- Wat is de beste pan voor stoofvlees?