Wat is oxidatie wijn?

Oxidatie vindt plaats wanneer de blootstelling van een wijn aan lucht een reeks chemische reacties veroorzaakt die ethanol (wat we gewoonlijk alcohol noemen) omzetten in acetaldehyde. Dit concentreert kleur en creëert aroma's en smaken die algemeen worden beschouwd als grasachtig, nootachtig of appelachtig. Lees verder »

Kan je geoxideerde wijn drinken?

Wijn die op een warme plaats is bewaard, heeft vaak een bruinachtige tint op het oppervlak, oxidatie genoemd. Dit is het bewijs dat de wijn is beschadigd door zuurstof. Geoxideerde wijn zal een muffe smaak en geur hebben. Het is niet veilig om te drinken en moet worden weggegooid. Lees verder »

Kan wijn oxideren?

Als een stof met lucht in aanraking komt kan die stof oxideren. In lucht zit immers zuurstof en dat is een krachtige oxidant, zo dat heet. Roest is een mooi voorbeeld van oxidatie van ijzer, maar ook wijn kan door invloed van lucht (zuurstof dus) oxideren. Lees verder »

Wat is reductie in wijn?

Het tegenovergestelde van oxidatie is reductie. Dat wil zeggen dat de wijn hermetisch is afgesloten van de lucht. Normaal gesproken is dat ook de bedoeling. Lucht veroorzaakt oxidatie en dan bederft de wijn. Lees verder »

Hoe lang blijft geopende rode wijn met schroefdop goed?

Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is oxidatie wijn?