Wat kan het geluid zijn?
Geluid zijn trillingen in de lucht (of in een (vloei-)stof zoals water of metaal) die door gezonde oren zijn waar te nemen. We gaan er hier vanuit dat het 'medium' lucht is. Wanneer een voorwerp geluid produceert worden de luchtdeeltjes in de omgeving samengeperst, waardoor de luchtdruk ter plaatse toeneemt. Lees verder »
Welke soorten geluiden zijn er?
Geluid kent twee basisvormen: akoestische energie en mechanische energie. Elk soort geluid dient op een eigen manier aangepakt te worden. Akoestische energie of geluid is wat we dagelijks ervaren. Lees verder »
Wat zijn de kenmerken van geluid?
Geluid zijn drukveranderingen in de lucht die je kan horen. Deze drukveranderingen zijn in de vorm van golven, met een amplitude en een frequentie. De golfbeweging van een geluidsgolf is in dezelfde richting als waarin de golf zich voortplant, geluid is dus een longitudinale golf. Lees verder »
Wat maakt geluid?
Geluid ontstaat door het trillen van de lucht. Daardoor ontstaan er kleine veranderingen in de luchtdruk waardoor de lucht begint te trillen. Geluid plant zich voort via geluidsgolven, net zoals water zich voortplant via watergolven. En net als water kan geluid terugkaatsen via een muur of om een boom heen buigen. Lees verder »
Welke geluidsgolven zijn er?
Geluidsgolven zijn er in twee soorten. Je hebt de transversale golf, deze beweegt naar boven en naar beneden. De ander golf noemen we Longitudinale (ook wel pulserende golf genoemd), deze golf beweegt naar voren en naar achteren. Lees verder »